4 Mart 2019 Pazartesi

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer
Siğiller, Human Papillomavirus (HPV) adı verilen enfeksiyonlar sonucunda meydana gelmektedir. Günümüzde vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan çeşitli formlarda aşağı yuları 100 farklı siğil çeşidi bulunmaktadır. Rahatsız edici görünümünün de ötesinde HPV’nin kansere yol açtığı durumlar bulunmaktadır. Fakat HPV'nin her çeşidi her duruma yol açmamaktadır. Yani tırnak siğiline yol açan türü genital siğile yol açmaz. Vücudun farklı noktalarında yaşanan siğillerin tedavisi de görünüm açısından rahatsız ettiği için gerçekleştirilir. Çünkü siğillerin geneli iyi huyludur ve herhangi bir başka probleme neden olmamaktadır.

Siğil Nedir





Genellikle cildimizde el,ayak ve yüz gibi alanlarında yaşanan siğil önemli bir cilt problemidir. Siğiller insanları hem sağlık hem de sosyal ve psikolojik olarak negatif bir durum oluşturmaktadır.  Siğiller ilk etapta toplu iğne ucu kadar olsa da ilerleyen zamanlarda bezelye büyüklüğüne dönüşerek sizde rahatsızlık oluşturacaktır. Aynı zamanda şunu da belirtmek gerekir; siğiller iyi huylu tümörlerdir ve yukarıda da bahsettiğim üzere HPV virüsünden dolayı oluşmaktadır. Kaldı ki bu bulaşıcı hastalığın tedavisi oldukça sıkıntılıdır. Genital bölgede yaşanan siğiller ise oldukça ciddiye alınması gerekmektedir.  Genital bölgede yaşanan siğil bulaşıcı olduğu için cinsel ilişkiden uzak durmak gerekiyor; uzak durmayacaksanız da mutlaka korunmalı ve partnerinize durumu bildirmelisiniz.

HPV Belirtileri


HPV herhangi birine bulaştığında 2-6 aylık bir kuluçka devresi geçirir ve genital bölgede ya da anüs çevresinde sayıları ve büyüklükleri farklılık gösterebilen kondilom (siğil) adında ki kitleler oluşmaktadır.

HPV belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir ve özellikle erkeklerde enfeksiyon tamamıyla belirtisiz gözlenebilir. Kadınlarda da belirtiler oluşmayabilir fakat "belirtisiz" seyreden durumlarda büyüteçle (kolposkopi) gerçekleştirilen ayrıntılı incelemelerde dış genital bölge, vajina ya da rahim ağzında çok ufak çaplı kitleler çoğu kadında gözlemlenmektedir.

Genellikle kadınlarda bazı durumlarda vajina-anüs arası alanı, anüsü ya da vajinayı tamamıyla dolduran karnabahar benzeri dev kitlelere de rastlamak mümkündür.

Oral ya da genital seks ilişkilerinde ağız mukozasında da lezyonlar yaşanmaktadır. Anne adaylarında dev kitleler yaşandığında ve doğum kanalı tamamıyla kapandığında doğumun vajinal yolla gerçekleşmesi çok da yaşanmaz.

Gebelikte büyüme eğiliminde ki bu dev lezyonların çapı gebelikten sonra çoğunlukla kendiliğinden önemli oranda yok olmaktadır. Kondilom lezyonlarının gebelikte neden büyüme eğilimi gösterdikleri henüz ortaya konmamıştır.

Kadınlarda çoğu zaman HPV enfeksiyonunun tek belirtisi jinekolojik muayenede papsmear incelemesinde HPV enfeksiyonuna özgü hücresel anormallikler (koilositoz, LGSIL, HGSIL, CIN 1, 2 ve 3) bulunmasıdır.

Siğil Tedavisi


Ellerde ve ayaklarda yaşanan siğillerin tedavisi için öneriler bulunmaktadır. Fakat genital siğillerin tedavisi için mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir. Siğiller tedavi etmek oldukça basittir diyebilirim. Öncelikle şunu belirteyim HPV'yi tedavi edecek herhangi bir yol ve yöntem bulunmamaktadır. Siğillerin tedavisi noktasında da salisilik asit ve TCA 70 uygulamaları ciddi anlamda işe yarayacaktır.
Salisilik asit barındıran diğer topikal kremlerde işe yaramaktadır. Fakat yukarıda da bahsettiğim üzere genital bölgede yaşanan siğillerin tedavisi noktasında doktora gitmeniz gerekmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder