12 Ocak 2017 Perşembe

Hidroflorik Asit

Hidroflorik Asit

Hidrojen florür , alüminyum ve kloroflorokarbon üretiminde , cama şekil vermede ve kimya endüstrisinde kullanılır. Gaz halinde hidrojen floride akut (kısa süreli) soluma , insanlarda ciddi tahriş ve akciğer ödemi dahil olmak üzere ciddi solunum hasarına neden olabilir. İnsanlarda göze veya cilde maruz kalmanın ardından ciddi oküler tahriş ve deri yanıkları yaşanabilir. Yazımda hidroflorik asit nedir, cilde dökülürse ne olur, hidroflorik asit yanığı neden olur, nasıl geçer, hidroflorik asit nerelerde kullanılır, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Hidroflorik Asit (HF) 

Hidrojen Sülfür


Hidrojen Sülfür
Renksiz bir yapısı olan Hidrojen sülfürün kokmuş yumurtaya benzer bir kokuya sahiptir. Çok zehirli olmakla birlikte uzun süre solunduğu zaman insanı öldürebilir. Havada seyreltik şekilde bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısına yol açar. Yazımda hidrojen sülfür nedir, özellikleri nelerdir, zararları nelerdir, nasıl bir gazdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar. 

Hidrojen Sülfür (H2S)

Çok şiddetli bir zehir olan hidrojen sülfürün 10-5 lik bir konsantrasyonda dahi kokusu hissedilir derecededir. Sıvılaştırılmış hidrojen sülfür yalıtkandır. Kaynama noktası -60,75 °C, erime noktası ise -83,70 °C'dir. Havaya göre 1.19 kat daha ağırdır. Kaynama noktasında yoğunluğu 0,993'tür. Suda ve alkolle oldukça hızlı bir şekilde çözünmekte ve yanıcı özelliği bulunmaktadır. % 4,5-45,5 oranında hidrojen sülfür barındıran herhangi bir ortam patlar.

Hidroklorik Asit


Hidroklorik Asit
Hidroklorik asit , insan sindirim sıvısı olan mide asidinin çoğunluğunu oluşturmaktadır. Karmaşık bir işlemde ve enerjik bir yükte parietal hücreler (ayrıca oksitan hücreler olarak da bilinir) tarafından salgılanmaktadır. Bu hücreler, HCl'nin midenin lümenine salgılandığı, geniş bir salgılama ağı (canaliculi olarak adlandırılır) içerir. Hidroklorik asit, Hidrojen ve Klor’dan oluşan oda sıcaklığı 25'nda sıvı olan bir asittir. Kimyasal formülü HCl olan Hidroklorik asit’in molekül ağırlığı 36,46 g/mol’dür.Halk arasındaki ismi Tuz Ruhu olan Hidroklorik asit zehirli bir maddedir.Çalışıldığı ortamda göz,deri ve herhangi bi uzvun tahrişinden korunmak için sıkı güvenlik önlemleri alınmalıdır.Kimya,Petrol,İlaç gibi sanayi alanlarında kullanılır.

Hidroflorik Asit


HCl ilk defa MS IX yy.’da Cabir bin Hayyam isimli simyacının sofra tuzunu Sülfürik asitle tepkimeye sokmasıyla elde edildi.Hidroklorik asiti tekrar nitrik asitle tepkimeye sokan Cabir bin Hayyam yine önemli bir çözelti olan Kral Suyu’nu bulmuştur.

Glutamat

Glutamat
Sodyum glutamat ya da MSG olarak da söylenen monosodyum glutamat; doğal olarak en fazla meydana gelen nonesansiyel amino asitlerden biridir.  A.B.D.Gıda ve İlaç Dairesi MSG'yi Genellikle Güvenli Kabul Edilir (GRAS) olarak sınıflandırırken Avrupa Birliği de gıda katkı maddesi sınıfında sınıflandırılmaktadır. MSG'nin HS kodu 29224220 olup E numarası E621'dir. MSG glutamatı, diğer gıdalarda var olan tadınının aynısını vermektedir. Yazımda glutamat nedir, görevleri nelerdir, zararları nelerdir, vücutta ki rolleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Glutamat


 Endüstriyel gıda üreticileri, diğer tatların genel algısını dengelediği, harmanladığı ve birleştirdiğinden MSG’yi aroma artırıcı anlamda pazarlamakta ve kullanmaktadır. Monosodyum glutamatın ticari adlarından bazıları AJI-NO-MOTO®, Vetsin ve Ac'cent bulunmaktadır.

Glutamin

Glutamin Ne İşe Yarar
Glutamin proteinin yapı taşlarından biridir. Vücut için önemli bir aminoasittir ve bağışıklık sistemine oldukça iyi gelmektedir. Maddelerin kanda akışında, zararlı virüs ve bakterilerle savaşmak noktasında oldukça etkilidir. Ayrıca spor sonrası beslenme supplementleri sürekli şekilde bu amino asidi karşımıza çıkmaktadır.

Yazımda glutamin nedir, ne işe yarar, nasıl tedarik edilir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Glutamin Nedir?

Glütamin, amonyağı temizleme de etkili ve birçok işlevi bulunmaktadır. Ayrıca hücre gelişiminde ve doku onarımı noktasında kullanılmak üzere dokular arasında nitrojen taşma işini görmektedir. Protein kırılmasından meydana gelen bütün nitrojenin yüzde 30-35 kadarının glütamin biçiminde taşındığı bilinmektedir.

Histidin

Histidin
Histidin, vücudun tüm alanlarında sağlıklı dokuları geliştirmek ve koruma işleminde kullanılan bir amino asittir. Özel olarak sinir hücrelerini kaplayan ve beyinden vücudun farklı yerlerine iletilerin iletilmesine yardımcı olan miyelin kılıflarında bulunmaktadır. Zihinsel bozuklukların yanında cinsel işlev problemlerinin de tedavisinde kullanılmaktadır.
Histidin doğada yaygın biçimde 20 aminoasitten biridir ve proteinlerin yapısında bulunmaktadır. L-Histidin ve D-Histidin olnak üzere iki farklı enantiomerik formu bulunur.Yazımda histidin nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, nasıl tedarik edilir gibi sorulara cevaplar aradım.

Histidin