12 Ocak 2017 Perşembe

Hidrojen Sülfür


Hidrojen Sülfür
Renksiz bir yapısı olan Hidrojen sülfürün kokmuş yumurtaya benzer bir kokuya sahiptir. Çok zehirli olmakla birlikte uzun süre solunduğu zaman insanı öldürebilir. Havada seyreltik şekilde bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısına yol açar. Yazımda hidrojen sülfür nedir, özellikleri nelerdir, zararları nelerdir, nasıl bir gazdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar. 

Hidrojen Sülfür (H2S)

Çok şiddetli bir zehir olan hidrojen sülfürün 10-5 lik bir konsantrasyonda dahi kokusu hissedilir derecededir. Sıvılaştırılmış hidrojen sülfür yalıtkandır. Kaynama noktası -60,75 °C, erime noktası ise -83,70 °C'dir. Havaya göre 1.19 kat daha ağırdır. Kaynama noktasında yoğunluğu 0,993'tür. Suda ve alkolle oldukça hızlı bir şekilde çözünmekte ve yanıcı özelliği bulunmaktadır. % 4,5-45,5 oranında hidrojen sülfür barındıran herhangi bir ortam patlar.



Hidrojen sülfür çok az bir miktarda petrolde, kaplıcalarda ve doğal gaz kuyularında vardır. Elementlerinden de sağlanan hidrojen sülfür laboratuvarlarda demir sülfür üzerine hidrojen klorür etki ettirmekle elde edilmektedir. Saf hidrojen sülfür elde etmek adına kalsiyum ya da baryum, sülfür reaksiyona sokularak oluşturulmaktadır. Hidrojen sülfürün yüksek konsantrasyonuna maruzu, birkaç saniye gibi az bir sürede bilinç kaybına yol açabilir. Hali hazırda ki H2S gazının miktarının ölçümünde müspet şekilde işe yarayan tek olanak, onaylı detektörler kullanılarak gerçekleştirilen tespittir. H2S gazının açığa çıktığı şüpheleniliyorsa, personelin bu alana girişi engellenmeden evvel, gazın konsantrasyonu tespit edilmelidir.


Kimyasal Özellikleri



Kimyasal Adı:    Hidrojen sülfit

Diğer adları:       Hidrosülfürik asit

Sülfan

Sülfür hidrit



Kimyasal formül:      H2S

Molekül ağırlığı:      34.082 g/mol

CAS numarası:  

Yoğunluk:   1.363 g/cm3, gaz

Ergime noktası:  -82.30 °C (190.85 K)

Kaynama noktası:     -60.28 °C (212.87 K)



Hidrojen Sülfür Nasıl Kullanılır


Asidin vücut eritici etkileri büyük ölçüde abartılıyor olsa da, hidroflorik asit veya HF, gerçekten de birçok modern küvetin yapıldığı cam elyafı da dahil olmak üzere birçok malzemeyi yavaşça çözdüğü için plastik kaplarda saklanması ve kullanılması gerekir. HF , suda çözünür heksaflorosilik asit ve gaz halindeki silikon tetraflorür oluşturarak - çoğu cam türünün ana bileşeni olan silikon dioksit yavaş yavaş çözülür. Kimyacılar, asitin camları özellikle inatçı lekeleri laboratuvar camlarından uzaklaştırmak için gravürleme kabiliyetini kullanırlar ve yarı iletken endüstrisinde silikon gofretleri temizlemek için paha biçilmez bir araçtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder