12 Ocak 2017 Perşembe

Histidin

Histidin
Histidin, vücudun tüm alanlarında sağlıklı dokuları geliştirmek ve koruma işleminde kullanılan bir amino asittir. Özel olarak sinir hücrelerini kaplayan ve beyinden vücudun farklı yerlerine iletilerin iletilmesine yardımcı olan miyelin kılıflarında bulunmaktadır. Zihinsel bozuklukların yanında cinsel işlev problemlerinin de tedavisinde kullanılmaktadır.
Histidin doğada yaygın biçimde 20 aminoasitten biridir ve proteinlerin yapısında bulunmaktadır. L-Histidin ve D-Histidin olnak üzere iki farklı enantiomerik formu bulunur.Yazımda histidin nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, nasıl tedarik edilir gibi sorulara cevaplar aradım.

Histidin


İnsanlar da histidine amino asidi her çeşit dokunun büyümesi ve tamir edilmesi noktasında etkili olan bir maddedir. Bu amino asit, sinirlerinizin etrafına kendilerini sararak miyelin adında ki koruyucu bir kılıf meydana getiren glial sinir hücreleri olan oligo dendrositlerinin korunmasında ve üretilmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu kasıtlı olmayan fakat beyinde ve omurga iliklerinde ciddi sorunlara neden olabilecek dürtülerin önüne geçmektedir. Histidine ayrıca hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerinin önemli bir üreticisidir.


Histidin Yan Zinciri


Yan zincirinin imidazol olması ve pKa değerinin göreceli biçimde nötral değerlere yakın olması (6.0 civari), histidinin hücrelerinde lokal pH değerinde var olan çok küçük değişikliklere elektrik yükünü değiştirerek yanıt vermesine yol açar. Bundan kaynaklı, bu aminoasitin yan zinciri pek çok enzimin katalitik bölgesinde ve metaloproteinlerin ligandları koordine eden kısımlarında bulunmaktadır.

İmidazol yan zincirinde birbirinden farklı kimyasal özellikler barındıran iki azot (nitrojen) atomu bulunur: birinci azot hidrojene bağlıdır ve bir çift elektronunu aromatik halkaya verir, dolayısıyla hafifçe asidiktir. İkinci azot ise, elektronlarından yalnızca birini aromatik halkaya katmaktadır. Kalan serbest iki elektronu sebebiyle bazik özelliktedir. Bu kimyasal özellikler proteinlerde farklı biçimde değerlendirilebilir.

Katalitik triadlarda(en), histidinde var olan bazik azot atomu, serin, treonin veya sisteinden bir proton kopartma suretiyle bu aminoasitleri nükleofile çevirmektedir. Proton taşıyıcısı histidinlerde, histidin protonları hızlı biçimde transfer etmede kullanılmaktadır. Transfer işlemi noktasında ilk olarak bazik azot atomu bir proton edinerek pozitif yüklü bir ara ürün meydana getirmektedir. Daha sonra başka bir molekül veya tampon asidik azot atomundan bir proton koparmada kullanılmaktadır. Karbonik anhidraz enzimi, proton taşıyıcısı histidinleri kullanarak, çinko bağlı bir su molekülünden bir proton transfer ederek kendini (katalitik aktif bölgesini) hızla rejenere hale getirebilir. Histidin aynı zamanda histamin ve karnozin biyosentezinde metabolit olarak kullanılır.


Histidin Faydaları


Histidin cinsellik açısından önemlidir. Bunun nedeni ise histamin, cinsel uyarılmayı arttırır ve gerekli olan bir kimyasala dönüşümünde rol oynamaktadır. B3 vitamini (niasin) ve B6 vitamini (piridoksin) ile beraber alındığında , histidin vücutta var olan histamin düzeylerini artırarak cinsel zevki üst seviyelere taşıyabilir. Histamin'e, bağışıklık sistemine vücudun alerjik bir reaksiyon yaşadığında ve normal sindirim için gerekli mide suları üretimi için de ihtiyaç bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder