23 Aralık 2016 Cuma

Lavanta Yağı

Lavanta Yağı
Lavanta yağı çok faydalı bir yağdır. Anksiyete , mantar enfeksiyonları, saç dökülmesi ve yaralar gibi bir çok problem noktasında lavanta ve lavanta yağı kullanılabilir. Yapılan araştırmalar ayrıca lavantanın depresyon , yüksek tansiyon , bulantı, adet ağrısı veya egzamayı tedavi etmek için kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Yazımda lavanta yağı nedir, nasıl elde  edilir, faydaları nelerdir, vücuda etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Lavanta Yağı


Lavanta esansiyel yağının sağlığa olan pozitif etkileri, sinirsel gerginliği ortadan kaldırma, ağrıyı hafifletme, kafa derisini ve cildi dezenfekte etme, kan dolaşımını hızlandırma ve solunum problemlerini tedavi etme noktasında etkili olduğunu biliyoruz. Lavantanın Latince adı, özellikle temiz aroması olan aroması nedeniyle "yıkamak" anlamına gelen Lavare'dir.


Lavanta yağı genel anlamda buhar distilasyonu yöntemiyle lavanta bitkisinin çiçeklerinden ekstrakte edilmektedir. Lavanta çiçekleri doğal haliyle güzel kokan bir bitkidir ve oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Geleneksel anlamda lavanta esansiyel yağı da parfüm yapımında kullanılmaktadır. Yağ aroma terapide seanslarında da faydalıdır, bundan dolayı oldukça sık kullanılır ve birçok aromatik müstahzar ve kombinasyonlar lavanta yağı kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Lavanta yağı, sedir ağacı, çam, caryum adacığı, sardunyuvar ve hindistan cevizi gibi pek çok temel yağ ile iyi harmanlanmakta. Günümüz dünyasında, lavanta esans yağı çoğunlukla aromaterapi yağı, jeller, infüzyon, losyon ve sabunlar gibi çeşitli formlarda kullanılır.


Lavanta Yağının Faydaları



Lavanta esansiyel yağının kokusu, sivrisinekler, midges ve güveler gibi farklı böcek türlerinin uzak tutulması noktasında etkilidir. Bu rahatsız edici ısırıkları önlemek adına açık havada lavanta yağı uygulayabilirsiniz. Bu böcek türlerinden uzak tutmasının yanında herhangi  biri tarafından ısırıldığında, lavanta esans yağı, ağrı azaltacaktır. Aynı zamanda lavanta yağı anti-inflamatuar niteliklere sahiptir.

Lavanta esansiyel yağı, uykusuzluğu çözmede yetenekli bir yağdır. Yaşlı hastalar üzerine sık yapılan çalışmalar, normal uyku ilacı yerine yastıkların üzerine damlatılan lavanta esansiyel yağı ile uyku düzenliliklerinde bir artış olduğunu kanıtlanmıştır. Uyku sorunları için modern tıbbın yerini alabileceği rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır.

Lavanta Yağı ve Sinir Sistemi


Lavanta esansiyel yağı, sinirler ve kaygı gibi sık karşılaşılan problemler için mükemmel yatıştırıcıdır. Ayrıca migren, baş ağrısı, depresyon, sinirsel gerginlik ve duygusal stresin anlık atlatılması noktasında lavanta esansiyel yağı kullanılabilir. Serinletici aroma, zihinsel aktiviteyi arttırırken sinirsel tükenmeyi ve huzursuzluğu geçirebilir. Otonom sinir sistemi üzerinde oldukça iyi bir etkiye sahiptir ve bu nedenle sıklıkla uykusuzluk için bir tedavi olarak ve ayrıca kalp hızı değişkenliğini düzenlemek için kullanılan bir malzemedir. Bir çalışma testi yaptıran kişilerin, sınavı almadan önce lavanta yağı ve biberiye yağı solumakla beraber zihinsel stres ve kaygı düzeylerinde önemli bir düşüş sağladığını ve bunun yanı sıra artmış bilişsel işlev gösterdiğini göstermektedir.

Lavanta Yağının Cilde Faydaları


Dermatologlar ve aromaterapistlerin söylediğine göre, lavanta esansiyel yağı akne tedavisinde en faydalı yağların başında gelmektedir. Lavanta yağı önce gençleri ergenlik dönemine girerken etkileyen sivilceler rahatsız edici ve utanç verici bir durumdur ancak yetişkinlere de zarar verebilir. Sivilce yüz ve vücutta, sebum bezine yakın bir bakteri enfeksiyonu nedeniyle gelişen kırmızı, çıkıntılı yaralarla karakterizedir. Sebum yüzdeki sebum bezlerinden düzgün şekilde salgılanamadığında, ergenlik ekstra sebumu uyarır ve bakteriler onu besler ve tahriş, enfeksiyon ve ciddi yaralanmalara neden olabilecek görünür yaralara yol açar.

Lavanta Yağının Vücuda Etkileri


Lavanta esansiyel yağı ilk enfeksiyona neden olan bakterileri inhibe eder, hormonal manipülasyon yoluyla sebumun fazla atılımını düzenlemeye yardımcı olur ve sivilce iyileşmeye başladıktan sonra yara izi işaretlerini azaltabilir. Diğer cilt kremlerine veya merhemlerine az miktarda lavanta esans yağı eklenmesi kabartma ve iyileşme potansiyelini önemli ölçüde artırabilir.

Lavanta esansiyel yağı, ağrılı ve gergin kaslar, kas ağrıları, romatizma, burkulmalar, sırt ağrısı ve lumbago gibi çeşitli ağrı türleri için mükemmel bir çare olarak bilinir. Lavanta yağı ile düzenli bir masaj da eklem ağrısı rahatlatmak sağlayabilir. Postoperatif ağrı kesici üzerinde yapılan bir çalışma, lavanta esansiyel yağ buharının oksijene birleştirilmesinin, deneyimli ağrı miktarını anlamlı bir ameliyattan sonra oksijenle canlanan hastalara kıyasla önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

Lavanta esansiyel yağı, idrar üretimi üzerindeki uyarıcı etkisinden dolayı üriner bozukluklar için iyidir. Dahası, hormonal dengesinin eski haline getirilmesi, idrar torbasının sistiti veya iltihabının azaltılmasında da yardımcı olur. Ayrıca, bu ve diğer bozukluklarla ilişkili krampları da azaltır.
 Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonları, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum sorunları için yaygın olarak kullanılır. Yağ ya buhar halinde kullanılır ya da boyun, göğüs ve sırtın derisine uygulanır. Soğuk algınlığı ve öksürük için yaygın olarak kullanılan birçok vaporizatör ve inhalere de eklenir.

Lavanta Yağının Başka Ne Gibi Faydaları Var


Solunum bozuklukları: Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonları, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum sorunları için yaygın olarak kullanılır. Yağ ya buhar halinde kullanılır ya da boyun, göğüs ve sırtın derisine uygulanır. Soğuk algınlığı ve öksürük için yaygın olarak kullanılan birçok vaporizatör ve inhalere de eklenir. Lavanta esansiyel yağının uyarıcı doğası da balgamı gevşetebilir ve solunum koşullarıyla bağlantılı tıkanıklığı hafifletebilir, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve vücuda doğal olarak balgam ve diğer istenmeyen materyalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Lavanta uçucu yağının buharı da solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşabilen antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Saç bakımı: Lavanta esansiyel yağı, bit, bit yumurtaları ve nikler üzerinde çok etkili olduğu gösterildiği için saç bakımı için yararlıdır. Ayrıca, lavanta esansiyel yağının saç dökülmesinin tedavisinde, özellikle alopesi hastalarına, vücudun kendi kıl folliküllerini reddettiği otoimmün hastalıklara çok yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bir Sottish çalışmasında, alopesi hastalarının% 40'ından fazlasının düzenli olarak lavanta esansiyel yağı kafa derisine ovulduğu zaman saç büyümesinde bir artış bildirdi. Bu nedenle, bazen lavanta yağı, erkek tipi kellik için önleyici bir önlem olarak önerilir!

Kanser: İnsan denekleri üzerinde daha fazla araştırma yapılmasına rağmen, farelerde meme kanseri oluşumunu önlemenin bir yolu olarak, diğer esansiyel yağlarla kombinasyon halinde lavanta etkileri üzerine önemli araştırmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu, diğer kanserojen etkilerle ve kanser varlığıyla savaşan lavanta ihtimalinin artmış bir göstergesi olabilir.

Kan dolaşımı: Lavanta esansiyel yağı vücuttaki kan dolaşımını iyileştirmek için de iyi. Araştırmalar, lavanta yağı kullanan aromaterapinin koroner dolaşım üzerinde yararlı etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Aynı zamanda kan basıncını düşürür ve genellikle hipertansiyon için kullanılır. Bu, organların oksijenasyon seviyelerini artırarak kas kuvvetini ve sağlığı teşvik etmesi anlamına gelmez; aynı zamanda beyin aktivitesi belirgin bir artış gösterebilir; cilt parlak kalır ve kanla yıkanır ve vücut kalp krizi ve arteroskleroz riskinden korunur Sıklıkla zayıf dolaşım ile ilişkilendirilir.

Sindirim: Lavanta yağı sindirim için yararlıdır, çünkü bağırsaktaki gıdayı hareketliliğini arttırır. Yağ ayrıca gastrik sıvılar ve safra üretimini de uyarmakta, böylelikle hazımsızlık, mide ağrısı, kolik, gaz, kusma ve diyare tedavisinde yardımcı olmaktadır.

Bağışıklık: Düzenli lavanta esansiyel yağı kullanımı çeşitli hastalıklara direnç sağlar. 20. yüzyılda yapılan erken araştırmalara göre, lavanta, TB, tifo ve difteri gibi nadir hastalıklara karşı vücudu korumak için mükemmel bir antibakteriyel ve antiviral niteliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Genel Cilt Bakımı: Lavanta yağının cilt için sağlık faydaları, antiseptik ve antifungal özelliklerine bağlı olabilir. Akne, kırışıklıklar, sedef hastalığı ve diğer enflamatuvar durumlar gibi çeşitli deri rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Yara dokularının oluşumunu iyileştirdiği için yaraların, kesiklerin, yanıkların ve güneş yanığının iyileşme sürecini hızlandırmak için yaygın olarak kullanılır. Egzamayı tedavi etmek için papatya lavanta yağı da eklenir.

Diğer: Lavanta esansiyel yağının diğer sağlık yararları lökoor tedavisi kabiliyetini içerir. Yağ, ayrıca sivrisinekleri ve kelebekleri püskürtmek için kullanılabilir; bu nedenle, livber yağı içeren sivrisinek iticileri birincil bileşenlerden biri olarak bulacaksınız.

Lavanta Yağının Vücut Üzerindeki Yan Etkileri


Birçok esansiyel yağda olduğu üzere gebe ve emziren kadınlar lavanta esansiyel yağı kullanmamalıdır. Diyabetli hastaların lavanta yağı ile uzak durmaları önerilmektedir. Bunun ötesinde olağan dışı hassas ciltlere sahip insanlara alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bazı insanlar ayrıca lavanta yağı yaygın veya aşırı kullanımı sebebiyle bulantı, kusma ve baş ağrısına yol açabilir.

Belki de en önemlisi, lavanta yağı hiçbir şekilde yutulmamalı, sadece aromatik terapi veya benzeri faaliyetlerle topikal anlamda uygulanmalı veya inhale edilmemelidir. Yutma, bulanık görme, zor nefes alma, yanan gözler, kusma ve diyare ile karakterize ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Yani, lavanta yağı harika bir mucize tedavisi olduğunu düşünüyorsanız bile, heyecanlanma ve yemeğinize koymaya başlamayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder