7 Aralık 2016 Çarşamba

Egzama Hakkında Önemli Bilgiler


Egzama Nedir
Egzama bir cilt hastalığıdır. Bazı yiyecekler fındık ve süt ürünleri, semptomları tetikleyebilir.
Semptomlar, egzema olan kişinin yaşına göre değişir, ancak genellikle pul pul, kaşıntılı cilt lekeleri içerir. Egzama ayrıca duman ve polen gibi çevresel faktörlerle tetiklenebilir. Ancak, egzama tedavi edilebilir bir durum değildir.
Tedavi hasarlı cildi iyileştirmeye ve semptomları hafifletmeye odaklanır. Egzama için henüz tam bir tedavi yoktur, ancak semptomlar yönetilebilir.
Egzama bulaşıcı bir durum değildir. Yazımda egzama nedir, nasıl oluşur, nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Egzama Nedir?

Egzama, farklı sebeplerle meydana gelen; deride kızarıklık, kaşıntı, vezikül (içi su dolu kabarcık), şişme gibi belirtilere yol açan, daha çok psikosomatik kökenli bir deri rahatsızlığıdır. Deri üzerinde var olan kabarcıklar, egzamanın yol açtığı belirtilerdir. Akut, kronik, kuru ve yaş egzama gibi türleri bulunur. Egzama, tehlikeli olmayan ancak  kötü bir görünüm arz eden bir rahatsızlıktır. Basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Egzamanın en kötü tarafı kaşıntı yapmasının yanı sıra, eller, kollar, bacaklar, yüz gibi açıkta kalan cilt yüzeylerinde kötü görünüme yol açmasıdır.

Egzama Neden Olur?


Dermatit adı verilen egzama, toplumda en çok karşılaşılan deri hastalıklarının başında gelmektedir. Egzamanın ortaya çıkışı çok değişik sebeplerle olabilir. Egzamada cilt dokusu, içsel yahut dış faktörler sebebiyle savunmaya geçer ve bu savunmayı iltihap şeklinde vermektedir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kuruluk ve çatlamalara yol açan egzamanın alerjik, yağlı deri, sinirsel egzama gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. En yaygın ve bilinen türü atopik dermatit olarak da bilinen, kalıtsal olduğu düşünülen ve belirtileri tahriş, kabarma ve kaşıntı olan alerjik egzamadır.

Egzamaya yol açan bir çok faktör bulunur. Egzama cilt tahrişi, sabun, deterjan,  dezenfektan, şampuan, çamaşır suyu ve parfüm gibi kimyasallarla çok fazla temas etmek, hava koşulları, alerjenler, genetik faktörler, stres, bağışıklık sistemi sorunları, kadınlarda regl ve hamilelik döneminde meydana gelen hormonal problemler, uzun süreli sıcak banyolar, kuru cilt, terlemek, çok sabunlanmak, ciltte tahrişe sebep olan kumaşlar, sert yünler, toz, sigara içmek gibi sebepler egzamayı tetikleyebilir. 



Egzama Belirtileri


Egzama belirtileri; yüzde, boyunda, kulak arkalarında, ayaklarda, kol eklemi bölgelerinde, el bileği, diz arkası, ayak bileği çevresinde kaşıntılı kızarıklıklar, kuruluk ve çatlamış deri görünümlü cilt şeklindedir. Cilt, özellikle de banyo sonrasında hep kurudur. Kızarıklık ve kaşıntı egzamanın ana belirtilerindendir.


Egzema Tedavisi


Egzamada iltihaplı ve hastalıklı bölge kızarır, kurur ve kaşıntı ortaya çıkar. Yer yer sivilceye benzeyen durumlar göze çarpar ve su toplar. Egzama tehlike arz eden bir hastalık olarak görülmez. Ancak kaşıntı ve görünüm olarak rahatsızlığa yol açar. Egzama rahatsızlığı yaşayan kişilerin yapması gereken ilk şey, egzamalı bölgeyi kaşımayı bırakmaktadır. Bebeğinizde egzama varsa, pamuklu kumaştan dikilmiş parmaksız eldivenlerden giydirerek, egzamalı bölgeyi kaşımasını önleyebilirsiniz. Egzamalı deri, uçuk virüsüne karşı da dirençsizdir; bu sebeple egzaması olan kişilerin  uçuk rahatsızlığı olanlardan özellikle uzak durması gerekir. Egzaması olanların çiçek aşısı olmaktan da kesinlikle kaçınmaları gerekir; zira çiçek aşısı, egzamalı çocuklarda ölümle sonlanacak ateşli hastalıklara sebebiyet verebilir.

Egzamalı olan yahut geçmişte bu hastalığı yaşamış olan kişilerin ciltleri daha hassas olduğundan, tahriş edici maddelerden uzak durmaları; eğer bu tip maddelerle çalışmalarını gerektirecek işler yapıyorlarsa da, maske, eldiven gibi koruyucu malzemeler kullanmaları gerekir. Egzamaya sebep olan madde ne ise (parfüm, boya, şampuan, deterjan vs.), kişinin o madde veya maddelerden uzak durması yeterli olacaktır. Egzamalı bir bebeğe inek sütü değil anne sütü yahut inek sütüne nazaran daha az alerjiye yol açan keçi sütü verilmelidir. Ayrıca çocuğun giysilerinde yünlü kumaş kullanmamak, çocuğu çok sık duşa sokmamak, çevre hijyenine önem vermek ve özel sabunlardan kullanmak gerekmektedir.


Egzama Bitkisel Tedavisi


Hemen hemen tüm rahatsızlıkların bitkisel tedavisi bulunur. Egzamaya iyi gelen bitkisel tedavi de beyaz duttur. 3 su bardağı suyu kaynatıp, bir avuç kurutulmuş beyaz dut katın. Ocağı kısın, 5 dakika daha kaynatın ve malzemeyi ateşten alın. Sıcaklığın, dayanabileceğiniz dereceye gelmesini bekleyin ve problemli cildi bu suya sokun. Yaklaşık 10 dakika bu şekilde bekleyin ve suyla teması kesin ancak kurulamayın.  1 saat sonunda bölgeyi suyla durulayabilirsiniz. Haftada 3-4 kez tekrar edeceğiniz bu yöntemle egzamalı bölgelerin iyileştiğini göreceksiniz. 


Egzama İlaçları


Egzama tedavisinde kullanılan bir çok ilaç bulunur. Çinko ve kortizon barındıran merhemler doktor tavsiyesi ile egzamalı bölgeye uygulanmaktadır. Fakat bu merhemler uzun süreli kullanımlarda deriyi tahriş edeceğinden uzun vadeli kullanım önerilmemektedir. Antihistaminik merhemlerle kaşıntı ciddi oranda azaltılabilir.  Astım tedavisinde de faydalanılan sodyumkromoglikat maddesini barındıran ilaçların kullanımı alerjinin önüne geçer. Egzama hastalığını yaşayanların kaşınmayı önlemesi neredeyse olanaksız olduğundan, tırnakların daima kısa kesilmiş ve temiz tutulması, en azından egzamanın ilerlemesini ve enfeksiyonlara açık hale gelmesinin önüne geçer.





KAYNAK
http://www.naturalnews.com/eczema.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder