1 Aralık 2016 Perşembe

Sivilce Nasıl Geçer


Sivilce Nasıl Geçer
Sivilce saç köklerinin yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkandığında meydana gelen bir cilt problemidir. Genellikle beyaz noktalara, siyah noktalara veya sivilcelere neden olur ve genellikle yüz, alın, göğüs, sırt ve omuzlarda görülür. Sivilce, gençler arasında en yaygın olanıdır, ancak her yaştan insanı etkiler. Etkili tedaviler mevcuttur, ancak akne kalıcı olabilir. Sivilceler ve yumrular yavaşça iyileşme gösterir. Yazımda sivilce nedir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer gibi sorulara cevaplar aradım.

Sivilce Belirtileri


Sivilce belirtileri sivilcelerin ciddiyetine bağlı olarak değişmektedir. Bu belirtilerin hafif, orta, şiddetli aknenin neden olup olmadığını belirler. Fakat bunu siz anlayamazsınız. Sivilce belirtileri de şu şekildedir:



  • Whiteheads (kapalı tıkalı gözenekler)
  • Siyah Başlıklar (açık tıkalı gözenekler)
  • Küçük kırmızı, hassas yumrular (papül)
  • Uçlarında irin olan papül olan sivilce (püstüller)
  • Cilt yüzeyinin altındaki büyük, sert, ağrılı topaklar (nodüller)
  • Cilt yüzeyinin altında ağrılı, irin dolgulu topaklar (kistik lezyonlar)

Sivilcenin Nedenleri



Dört ana faktör sivilceye neden olur:

  • Aşırı yağ üretimi
  • Yağ ve ölü cilt hücreleri tarafından tıkanmış saç kökleri
  • Bakteriler
  • Bir tür hormonun (androjenler) aşırı aktivitesi

Sivilce tipik olarak yüzünüzde, alnınızda, göğsünüzde, sırtınızın üst kısmında ve omuzlarda karşılaşılan bir cilt problemidir. Çünkü cildin bu bölgelerinde en çok yağlanan (yağ) bezleri bulunur. Saç kökleri yağ bezlerine bağlanır. Folikül duvarı şişkin ve beyaz bir kafa üretebilir. Veya fiş yüzeye açık ve koyu olabilir ve siyah noktalara neden olabilir. Siyah nokta gözeneklere sıkışmış kir gibi görünebilir. Fakat aslında gözenek havaya maruz kaldığında kahverengiye dönüşen bakteri ve yağ ile tıkanır.

Sivilce Tedavisi

Salisilik asit, sivilceli preteenler için giderilen bir maddedir. Ve eczanedeki koridorlardan geçerken, “akne yıkama” veya “leke muamele” etiketli ürünlerin çoğunda aktif bileşen olarak bulacaksınız. Salisilik asit, fazla yağı eriterek ve nazikçe çözerek çalışan bir beta-hidroksi asittir. Ölü cilt hücrelerini eksfoliye eder. Salisilik asit ayrıca, saç köklerinin derinliklerinde tıkanmalar halinde cildin altında yırtıldığı zaman meydana gelebilecek iltihaplı kistik dökülmelere yardımcı olacak anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir. Bu bileşeni, yüzünü yıkamak yerine toner, nemlendirici veya açıkta bırakma işlemi olarak uygulamak en iyisidir. Ve unutmayın, aşırı uygulanmışsa salisilik asit cildi kurutabilir, bu nedenle her gün kullanılacak bileşenle birlikte yalnızca bir ürün seçmelisiniz. Glikolik asit, cildi temizleyen ve gözenekleri tıkayan ölü deri hücrelerinden kurtulmaya yardımcı olan bir alfa hidroksi asittir. Tıpkı salisilik asit gibi, yerel güzellik mağazanızda veya eczanenizde ki yıkamalarda, kabuklarda, nemlendiricilerde ve serumlarda glikolik bulabilirsiniz.


KAYNAKLAR 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder