1 Aralık 2016 Perşembe

Sivilce Tedavisi


Sivilce Tedavisi
Sivilce çok yaygın bir cilt hastalığıdır. Sivilcelerin oluşmasının bir çok sebebi bulunmaktadır. Yazımda bunun yanında sivilce nedir, sivilce nasıl tedavi edilir, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. Ciltte oluşan küçük siyah veya sarımsı yumrular; kirle dolu değillerdir, ancak siyahtır çünkü saç folikülünün iç astarı pigmentasyona neden olmaktadır. whiteheads  - siyah noktalara benzer bir görünüme sahiptir, ancak daha sıkı olabilir ve sıkıldığında boş olmaz. papüller - hassas veya ağrılı hissedebilen küçük kırmızı yumrular
püstüller - papüllere benzer, ancak irin birikmesi nedeniyle merkezde beyaz bir ucu vardır. nodüller - cilt yüzeyinin altında biriken ve ağrılı olabilen büyük sert topaklar. kistler - aknenin neden olduğu en ağır nokta tipi; bunlar kaynamaya benzeyen  ve kalıcı yara izine neden olma riskini en yüksek taşıyan irin dolu topaklardır.


Aknenin Tedavi Yöntemleri


Eğer sivilceniz orta veya şiddetliyse veya reçetesiz satılan bir ilaç işe yaramadıysa, muhtemelen reçeteli ilaç kullanmanız gerektiğine göre doktorunuza danışın. Sivilce tedavisinde kullanılabilecek reçeteli ilaçlar şunlardır:


  • topikal retinoidler
  • topikal  antibiyotikler
  • azelaik asit
  • antibiyotik tabletler
  • kadınlarda, kombine oral kontraseptif hapı
  • izotretinoin tabletleri

Sivilce Tedavisi Benzoil Peroksit


Benzoil peroksit, cilt yüzeyinde var olan bakteri sayısını azaltmak için antiseptik olarak çalışır.
Ayrıca, beyaz noktaların ve siyah noktaların sayısını azaltmaya yardımcı olur ve antiinflamatuar bir etkiye sahiptir. Benzoil peroksit genellikle krem ​​veya jel halinde bulunur. Günde bir veya iki kez kullanılır. Akneden etkilenen yüzünüzün tüm kısımlarına yıkadıktan 20 dakika sonra uygulanmalıdır.
Cildinizi tahriş edebileceğinden kaynaklı çok az miktarda kullanılmalıdır. Aynı zamanda yüzünüzü güneş ışığına karşı daha hassas hale getirir, bu nedenle çok fazla güneş ve ultraviyole (UV) ışığından kaçının veya güneş kremi kullanın. Benzoil peroksit ağartma etkisine sahip olabilir, bu nedenle saçınıza veya giysilerinize temas etmekten kaçının.

Azelaik Asit


Azelaik asit, benzoil peroksit veya topikal retinoidlerin yan etkileri özellikle tahriş edici veya ağrılı ise akne için alternatif bir tedavi olarak kullanılır. Azelaik asit, ölü deriden kurtulup bakterileri öldürerek çalışır. Bir krem ​​veya jel halinde bulunur ve genellikle günde iki kez uygulanır (veya cildiniz özellikle hassassa günde bir kez). İlaç, cildinizi güneş ışığına duyarlı yapmaz, bu nedenle güneşe maruz kalmaktan kaçınmanız gerekmez. Sivilceniz düzelmeden önce genellikle bir ay boyunca azelaik asit kullanmanız gerekir.

Azelaik asidin yan etkileri genellikle hafiftir ve şunları içerir:


  • cildi yakmak veya sokmak
  • kaşıntı
  • kuru cilt
  • ciltte kızarıklık


KAYNAKLAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder