7 Aralık 2016 Çarşamba

Egzama Nedir ?

Egzama Nedir
Egzama görüntü olarak problemli ve çirkin görünüşlü bir deri hastalığıdır ama tehlikeli değildir, basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Egzama kaşıntı yapmasının ve rahatsızlık vermesinin yanı sıra, el kol ve yüz gibi açıkta kalan yerlerde oluştuğundan çirkin bir görünüme de yol açmaktadır. Her on iki kişiden birinin, yaşamının herhangi bir döneminde egzamaya neden olduğu bilinmektedir. Bu yazımızda sizlere egzamanın belirtileri nelerdir, tedavi süreci ve egzamanın nedenleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.

Egzamanın Teşhisi


Egzamada iltihaplı deri bölgesi kızarır ve kaşınmaya yol açar. Aynı zamanda kurur ve üstünde sivilcevari oluşumlar görünür, hatta yer yer su toplar. Hastalığın sebep olduğu rahatsızlık daha çok kaşımaya ve meydana gelen çatlaklardan giren mikropların gerçekleştirdiği enfeksiyona bağlanmaktadır. Egzamalı bölge kaşınırsa, enfeksiyonda yayılım oluşur, deri kanar ve iltihaplanıp ağrı yapabilir. Çatlaklardan sızan mikroplar bedene yayılır. Kaşınarak tahriş edilmiş bir egzama bölgesi çok rahatsızlığa yol açablir. Egzama önce yüzde ve baş derisinde çıkar, sonra kollarda ve bacaklarda, özellikle derinin katlandığı ya da giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşur.

Egzamanın Belirtileri 


Egzemadan şüphelenen ya da bu belirtileri taşıyanlar ilk başta bir dermatolog tarafından muayene edilmelidir. Sizin doktora verdiğiniz bilgiler ve gerçekleştirilen fiziki muayenede derinin incelenmesi tanı için yeterlidir. Derinin egzemalı olmayan bir bölgesine sert bir için ile bastırıldığında beyaz renkli bir kabarıklık oluşur. Atopik tanısı konması gereken durumlarda uygulanır. Temas dermatittinden şüphelenilen durumlarda alerji deri testi yapılır. Cildin hangi maddelerden etkilendiğini anlamak için yapılır. Cilde bazı maddelerden oluşmuş karışımdan bir miktar sürülür. Ayrıca yapılan laboratuvar testleriyle allerjinin olup olmadığı araştırılır. Bunun için kanda IgE adı verilen antikor miktarına bakılır.



Egzamaya Ne İyi Gelir

Egzama, en sık biçimde alerjiye yatkın kişileri etkilemektedir. CSNN besin alerjilerinin ve hassasiyetlerinin egzamaya yol açtığını veya onu kötüleştirdiğini aktarıyor. Çünkü yiyemediğiniz besinleri tüketmek vücudu yıpratıyor ve tahriş edicilere karşı daha hassaslaştırıyor. Okul, bu durum karşısında en yaygın alerjen yiyeceklerin üç hafta elenmesini tavsiye ediyor.


En yaygın besin alerjenleri süt ürünleri, buğday, gluten, mısır, yumurta, kırmızı et, şeker, maya, çilek, narenciye meyveleri, mantar, domates, fıstık ve soyadır. Üç haftadan sonra her gün bir yiyecek maddesini yeniden beslenmenize sokarsınız ve egzama belirtilerinin geri gelmesini veya kötüleşmesini yakından takip edersiniz. Hiçbiri gerçekleşmediğinde yiyeceğin tüketim için güvenli olduğu düşünülür. Belirtiler kötüleşirse vücudunuza bir mola verdirmek için bu yiyeceği en az üç ay eleyin. Gluten ve süt ürünleri toleranssızlığı, egzama hastaları arasında çok yaygın; beslenmenize gluten ve süt ürünlerini yeniden eklerken özellikle dikkatli olmanız gerekiyor.


Hayvansal ürünler vücutta yangılanmayı teşvik eden ve egzamayı kötüleştirebilen araşidonik asit denilen bir madde içerirler; bu yüzden CSNN her türlü hayvansal ürün alımınızı azaltmayı tavsiye ediyor. CSNN bağışıklık sistemini kuvvetlendirici şu yiyeceklere ağırlık veren yiyeceklerle beslenmeyi tavsiye ediyor: taze sebze ve meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, deniz ürünleri, taze balık, keten tohumu yağı ve saf sızma zeytinyağı. Akşamsefasında veya hodan tohumunda bulunan esansiyel yağ asitleri de iltihap önleyici özellikleri nedeniyle faydalı olabilir, CSNN bu yağlardan günde toplam 2 ila 3 gram alınmasını öneriyor.

 Egzamanın Tedavi Yöntemleri

Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen yıllarca sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese neden olur ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Tedavide kaşıntıyı önleyici sistemik ve lokal ilaçlar ve kremler kullanılır. Altta yatan herhangi bir başka problemin olup olmadığı araştırılır. İleri vakalarda psikolojik destek de faydalı olur. Egzama olan biri tedavi sırasında nelere dikkat etmeli? Egzama başladıktan belli bir süre sonra, kişi farkında olmadan elini o bölgeye götürür ve sürekli kurcalar. Bu da egzamanın daha da artmasına neden olur. O yüzden tedavi sırasında ilaçların etkisiyle kaşıntı kesilecektir; fakat alışkanlık haline gelen kaşıma ve kurcalama yapılmamalıdır.

Egzama İçin Risk Faktörleri Nelerdir ?

 

 Astım veya alerji konusunda kalıtsal yatkınlık. Şayet kalıtsal olarak ailenizde astım veya alerji geçmişiniz varsa, saman nezlesi, ürtiker ve egzama gibi alerjilere yakalanma riskiniz var demektir.

Çocuksanız. Herhangi bir yaşta, bir şeye karşı alerjik olabilirsiniz, çocuklarda alerji gelişimi olasılığı, yetişkinlere nazaran çok daha yüksektir. Çocuklar kimi zaman, alerjik koşullar altında yetişebilirler. Ancak yine de, alerjilerin tamamen kaybolduğu ve herhangi bir gelecekte tekrar ortaya çıkması hiçte olağandışı bir oluşum değildir.

Astımınız veya alerjik durumunuz varsa. Astımı olan kişilerde alerji gelişimi riski yüksektir. Yani, alerjik durumun, bir başka türü olan, başka bir şeye karşı alerjik olması mümkündür.

 Egzamadan Korunma Yöntemleri Nelerdir ?


Egzama olmamak için ne gibi önlemler alınabilir?  Daha rahat ve stressiz bir yaşam, tedaviye en önemli katkıyı sağlayacaktır. Ayrıca cildin nemlendirilmesi çok önemlidir; cilt PH?ı ile uygun, kurutucu etkisi olmayan şampuan ve kremler kullanılmalıdır.




KAYNAK


http://www.medicinenet.com/eczema_facts/article.htm

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder