1 Aralık 2016 Perşembe

Sivilceye Ne İyi Gelir

Sivilceye Ne İyi Gelir
Sivilce ( akne vulgaris , yaygın akne ) ergenlik döneminde hemen hemen tüm gençleri etkileyen yüz, göğüs ve sırt kıllarının bir hastalığıdır. Bakterilerin gelişiminde rol oynamasına rağmen bakterilerden kaynaklanmamaktadır. Bazı kadınların 20'li yaşların ortalarından ortalarına kadar sivilce gelişmesi olağan dışı değildir. Yazımda sivilce nedir, nedenleri nelerdir, ne iyi gelir, nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Sivilce Nasıl Geçer

Sivilce ilaçları yağ üretimini azaltarak, cilt hücre dönüşümünü hızlandırarak, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşarak veya iltihaplanmayı azaltarak çalışır - bu da yara izini önlemeye yardımcı olur. Reçeteli sivilce ilaçlarının çoğunda, dört ve sekiz hafta boyunca sonuçlar göremeyebilirsiniz ve cildiniz iyileşmeden önce kötüleşebilir. Sivilcenizin tamamen temizlenmesi birkaç ay veya yıl sürebilir.


Doktorunuzun önerdiği tedavi yaşınıza, sivilcenizin türüne ve ciddiyetine ve ne yapmak istediğinize bağlı olarak değişiklik göstermektedir.  Örneğin, etkilenen cildi birkaç hafta boyunca günde iki kez yıkamanız ve uygulamanız gerekebilir. Genellikle topikal ilaçlar ve ağız yoluyla aldığınız ilaçlar (oral ilaçlar) birlikte kullanılır. Hamile kadınlar sivilce için oral reçeteli ilaçlar kullanamazlar.

 Sivilcenin Nedenleri

Sivilcenin bir çok nedeni bulunmaktadır. 
Yaş. Her yaştan insanlarda sivilce olabilir, ancak gençlerde en yaygın olanıdır. Hormonal değişiklikler. Bu tür değişiklikler gençler, kadınlar ve kızlarda ve kortikosteroid, androjen veya lityum içerenler de dahil olmak üzere bazı ilaçları kullanan kişilerde yaygındır. Aile öyküsü. Genetik sivilcede rol oynamaktadır. Her iki ebeveyni sivilce olsaydı, siz de geliştirmelisiniz. Yağlı veya yağlı maddeler. Cildinizin yağlı losyonlar ve kremlerle veya kızartma kabı bulunan bir mutfak gibi bir çalışma alanında gresle temas ettiği yerlerde sivilce gelişebilir. Cildinize sürtünme veya baskı. Buna telefon, cep telefonu, kask, yaka ve sırt çantası gibi eşyalar neden olabilir. Stres. Stres sivilceye neden olmaz, ama zaten sivilceniz varsa daha da kötüleşebilir.

Sivilcelere İlaçlı Tedavi

Bunlar fazla deri bakterilerini öldürerek ve kızarıklığı azaltarak çalışmaktadır. Tedavinin ilk birkaç ayında, sabahları uygulanan antibiyotik ve akşamları retinoid ile hem retinoid hem de antibiyotik kullanabilirsiniz. Antibiyotikler çoğunlukla antibiyotik direnci geliştirme olasılığını azaltmak için benzoil peroksit ile birleştirilir. Örnekler benzoil peroksit içeren klindamisin (Benzaclin, Duac, Acanya) ve benzoil peroksit içeren eritromisin (Benzamisin). Sadece topikal antibiyotik önerilmemektedir. Salisilik asit ve azelaik asit. Azelaik asit, tam tahıllı tahıllarda ve hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunan bir asittir. Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yüzde 20'lik bir azelaik asit kremi, en az dört hafta boyunca günde iki kez kullanıldığında birçok geleneksel akne tedavisi kadar etkili görünmektedir. Eritromisin ile birlikte kullanıldığında daha da etkilidir. Reçeteli azelaik asit (Azelex, Finacea) hamilelik ve emzirme döneminde bir seçenektir. Yan etkileri cilt rengini ve küçük cilt tahrişini içerir.


KAYNAKLAR

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/10-tips-for-preventing-pimples#2
http://www.medicalnewstoday.com/articles/107146.php 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder