7 Aralık 2016 Çarşamba

Sivilce Hakkında

Sivilce Hakkında
Akne, dünyadaki en yaygın cilt hastalığıdır. Yaygın olmakla beraber, sivilce hakkında her zaman doğru bilgilere ulaşamamaktayız. Tabi ki yanlış bilgi ve uygulamalar cildi daha berbat bir hale getirebilir. Ben de sizlere blogumda sivilce nedir, nedenleri nelerdir, nasıl geçer gibi sorulara cevaplar aradım.

Sivilce Nedir


Sivilce hakkındaki efsaneler cilt problemi kadar yaygındır. Özellikle dermatologlar sivilce tedavisi noktasında hangi uygulamanın işe yarayacağını ve hangi aşamada nasıl müdahale edilmesi gerektiğinin tam olarak bilinemeyeceğini biliyorlar. 

Akne Tedavisi


Sivilce yani akne tedavisi, hafif, orta veya şiddetli şekilde tariflenen hangi sivilce çeşidine sahip olup olmadığınıza bağlıdır. Bazen doktorunuz, en iyi sonuçları almak ve ilaca dirençli bakterilerin gelişmesini önlemek için tedavileri iç içe kullanacaktır. Tedavi, göğüs veya sırt gibi bölgelere, lekelere veya bazen cildin tüm alanlarına uyguladığımız losyonları veya jelleri içerebilir. Ayrıca ağız yoluyla ilaçlar (oral ilaçlar) da kullanabilirsiniz. 

Bazen sivilcenin daha kuvvetli ilaçlarla veya tedavilerin bir kombinasyonu ile tedaviye ihtiyacı vardır. Nodüller ve kistler gibi daha derin lekelerin, yara izi bırakma olasılığı daha yüksektir. Sonuç olarak, doktorunuz iyileşme sürecini başlatmak için oral antibiyotikleri daha erken verebilir. Bu tür sivilce çeşitli tedavilerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyabilir. 


 Sivilce İzleri Nasıl Geçer ?


Sivilce izlerini tedavi etmek için lazerle cilt soyma ve dermabrazyon gibi birçok uygulama vardır. Bazı izler zamanla küçülür ve yok olur. Fakat yaralarınız problemlere yol açarsa, doktorunuzla konuşun. O bir dermatolog veya plastik cerrah ile görüşebilir.


Akne için yapılan çoğu tedavi zaman alır. Tedaviye başladıktan sonra sivilcenin iyileşmesi genellikle 6 ila 8 hafta sürer. Bazı tedaviler sivilcenin daha iyi hale gelmeden önce kötüleşmesine neden olabilir.


Sivilce diğer tedavilerle birkaç kez denedikten sonra hala düzelmediyse, doktorunuz izotretinoin gibi oral retinoid kullanmanızı önerebilir. Doktorlar bu ilacı son çare olarak reçete eder, çünkü bazı nadir ancak ciddi yan etkilere sahiptirler ve pahalıdır.


 Sivilce Lekesi Tedavisi



Akne kaybolduktan sonra, genellikle kalıcı olabilen koyu renk yara izlerine neden olur. Dolayısıyla etkili dermatoloji seçeneklerini kullanarak sivilcesini tomurcuklanarak düzeltmek iyi bir fikirdir. Sivilcenin iyileşmesinden sonra geride bırakılan koyu renkli cilt, sivilcenin neden olduğu iltihaba karşı cildin tepkisinden kaynaklanmaktadır. Bu genellikle kaybolur, ancak çoğu yara izlerinin tamamen ortadan kalkması için en az 6-8 ay süre alır. Ayrıca kızarıklık özellikle akne ciltli hastalarda sivilce izleri gittikten sonra bile devam eder. Benzoil peroksit ve Retinol ürünleri sıklıkla sivilce izlerini iyileştirmek için en etkili ve en etkili dermatolojik çözümlerdir. Retinol cildin altındaki daha genç görünümlü katmanları ortaya çıkarmak için cildi soyarken cildi gerçekten ağartıyor. Akne aşırı skar için, kalıcı yara redüksiyonu için lazer tedavisi gibi dermatolojik çözümleri düşünebilir. Diğer daha az invaziv çözümler arasında, artık sivilce izleri için kanıtlanmış ilaç yöntemleri olan Kimyasal peeling veya tutam greftler bulunmaktadır.


Yetişkin akne sebum adı verilen yağlı bir madde üreten yağ bezlerinden kaynaklanır. Bu bezlerin tıkanma eğilimi bulunur. Bu da genellikle yanaklarda, alında ve çenelerde ve ayrıca kalçalar, sırt vs. gibi diğer vücut parçaları üzerinde görülen komedon veya sivilcelerle sonuçlanır.


Bir dermatolog, önce aknenin kesin nedenini değerlendirmek için birkaç faktörü değerlendirecektir. Bu, sivilcenin kökten yok edilmesi için en etkili dermatoloji çözümlerini önermesine yardımcı olur. Sivilce oluşumunda hormonlar (androjenler), diyet, stres, yaş vs gibi faktörlerin hepsi önemli rol oynamaktadır. Birçok kadın aynı zamanda Poli kistik ovarian sendrom veya PCOS adlı bir durum sayesinde yetişkin akne geliştirir. Doğal olarak, bir dermatolog, akne hastalığın ömrü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olma eğiliminde olduğu için, her bir hastayı ciddiye alması gerekir. Çoğu kişi, kendine güven kaybı yüzünden akne tedavisi için dermatologların ofisine gelir. Çoğu, yüzlerce, binlerce çözümün yanı sıra tezgah üstü olmayan ürünleri de sonuçsuz çalıştı. Dolayısıyla erken ve etkili dermatolojik akne tedavisi çok önemlidir.


KAYNAKLAR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder