7 Aralık 2016 Çarşamba

Sivilce Nedir?


Sivilce Nedir
Akne yaygın bir cilt problemidir ve tedavisi mümkün bir hastalıktır. Noktaları temizlemek için birkaç ay süreyle tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz. Yara izini önlemek için iltihaplı sivilcenin erken tedavi edilmesi şart. Noktalar gittiğinde, lekeleri uzak tutmak için birkaç yıllık bakım tedavisine ihtiyaç duyabilirsiniz. Sivilce, vücutta var olan lekelerin ortak nedeni.Yazımda sivilce nedir, aknenin nedenleri nelerdir, nasıl geçer, belirtileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Akne Hangi Yaşlarda Çıkar?


Akne hastalarının çoğunun yaşları 12-25 arasındadır. Fakat bazı yaşlı ve genç insanlarda da sivilce oluşmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla sivilce problemi yaşanır. Akne genellikle yüzü etkiler, ancak sırt, boyun ve göğüs de etkilenebilir. Ciddilik hafif ila şiddetli olabilir. 10 gençten yaklaşık 8'inde sivilce oluşabilir. Sıklıkla hafiftir. Bununla birlikte, 10 gencin yaklaşık 3'ünde, sivilce yara izini önlemek için tedaviye ihtiyaç duyacak kadar sivilceye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Tedavi edilmemiş akne genellikle yerleşmeden yaklaşık 4-5 yıl tekrar etmektedir. Fakat, bazı durumlarda uzun yıllar sivilce problemi devam edebilir.



Geri sivilce, birçok insanın sık yaşanan ve rahatsız edici bir halidir.Ancak her yerde cildinizin tümü bu üç katmanı içeriyor ...
Sivilcelikler ve sivilce saçlarınızla başlar, kıl folikülünde (gözenek) - saç üreten küçük bir cilt organıdır. Yüzünüzde yoğunlaşmış binlerce cilt kıl folikülü var. Her biri sadece bir saç üretir.
Saç folikülünün anatomisinde (sağdaki resimde) sebase bez var demektir. Normal deri koşullarında, bu bez yağlı bir madde olan sebum üretir. Sebum saçları yüzeye doğru ilerlediğinde kayganlaştırır ve cildi bir kez korur.

 Sivilceleri Patlatmayın

Küçük sivilce bezler, derinin hemen altında bulunmaktadır. Bu bezler cildi yumuşak ve pürüzsüz kılan yağ sebumdur. Ciltte ki ince delikler (gözenekler) sebumun cilt yüzeyine gelmesine izin verir. Saçlar da bu gözeneklerden çıkar. Gençlik yıllarında, çocukken olduğundan daha fazla sebum üretirsiniz. Bu sebase bezleri uyaran pubertenin hormonal değişikliklerine bağlıdır. Kural olarak, ne kadar çok sebum üretirseniz, cildiniz o kadar yağlanır ve daha kötüsü sivilceye yol açar. Bazıları diğerlerinden daha fazla sebum üretmektedir. Bazı gözenekler bloke olmaktadır. Bunun nedeni, gözeneklerin üst kısmındaki derinin kalınlaşması ve gözeneklere dökülen ölü cilt hücreleriyle birleşmesidir. Gözeneklerin üstünü tıkayan fişleri, siyah nokta ve beyaz gözlük (komedonlar) olarak bilinen küçük noktalar olarak görebilirsiniz. Not: siyah noktaların siyahı cilt pigmentinden kaynaklanır ve bazı insanlar düşündüğü gibi kir değildir. Çoğu durumda, sivilce bu hafif aşamayı aşmaz.


Sebumu cildimiz bir miktar ihtiyaç olarak üretir. Saç kökü ve gözenek birbirlerinin yerine kullanılabilir. Bir ter gözenek veya ter bezi aynı şey değildir ve çok daha küçüktür. Ter bezleri normal sivilin geliştiği yerde değildir. Ayrıca engellenen ter bezleri döküntü gibi görünür.
Sebastik bezlerin neden olduğu çeşitli nedenlerden ötürü ilişkili olup olmamasına bağlı olarak, gerekenden daha fazla sebum üretilebilir. Bundan kaynaklı zayıf diyet, stres, ergenlik ve kötü uyku düzenini içerebilir. Vücudun sebum bezini sebumun aşırı büyümesine teşvik eden hormonal değişikliklere katkıda bulunurlar. Sebum fazlası, saç folikülünü tıkayabilir veya daha yaygın olarak, bu ekstra sebumun ölü cilt hücreleriyle (Keratin) karışımı olabilir. Saç follikülünün yüzeyinde bu barikat oturuyor. Sebum'un ya da ölü deri hücrelerinin kıl folikülünden atılmasını durdurmaktadır.

Sivilce Tedavisi

Birçok sivilce ürünü deriyi kurutan maddeler içerir, bu nedenle daima kuruluğu ve cildi soymayı en aza indiren bir nemlendirici kullanılmalıdır. Kullanacağınız herhangi bir kremin içeriğinde "noncomedogenic" olup olmadığına bakın, yani acneye neden olabilecek bir malzeme içerisinde bulunmamalıdır. Yağlı, kuru veya kombine ciltler için yapılmış nemlendiriciler bulunur. Bu sivilcelerin bir reçeteye ihtiyacı yoktur. Çoğu, benzoil peroksit, salisilik asit, glikolik asit veya laktik asit gibi bakterileri önleyen ve cildinizi kurutan maddeler içerir. Kurumaya veya soyulmaya neden olabilir, başlangıçta az miktarda başlayın. Sonra ne kadar kullanacağınızı ve ne sıklıkta ayarlayabilirsiniz. Başka bir seçenek yeni bir OTC topikal retinoid jel. Aslında akne oluşumunu önlemek için çalışır. Hassas ciltleriniz varsa bu ürünleri dikkatli kullanın.

 

Bir koparma sırasında, temel, toz veya allık kullanmayın. Makyaj yapsanız bile, günün sonunda yıkayın. Mümkünse, boyar maddeler ve kimyasallar içermeyen yağsız kozmetik ürünleri seçin. "Sivilceye neden olmamalıdır" anlamına gelen "noncomedogenic" olarak etiketlenmiş makyaj malzemelerini seçin. Satın almadan önce ürün etiketindeki içerik listesini okuyun.
Saçlarınızda kokular, yağlar, pomatlar veya jeller kullanmaktan kaçının. Yüzünüze bulaşırlarsa cildinizin gözeneklerini tıkayabilirler ve cildi tahriş edebilirler. Hafif bir şampuan ve saç kremi kullanın. Yağlı saç yüzünüzdeki yağa katkıda bulunabilir, bu nedenle özellikle sıkıldıysanız saçlarınızı sık sık yıkayın. Uzun saç var mı? Yüzünüzden uzak tutun.  

KAYNAKLAR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder