7 Aralık 2016 Çarşamba

Seboreik Dermatit Hakkında


Seboreik Dermatit Hakkında
'Dermatit', kırmızı, kaşıntılı, pul pul dökülmüş (iltihaplı) cilt hastalığıdır.  'Seboreik', döküntü, göğsün bölgesinde, yüzde, kafa derisinde ve göbek gibi bölgelerde oluşabilen bir problemdir. Bu yazımızda sizlere Seboreik Dermatit nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl geçer gibi sorulara cevaplar aradım.

Seboreik Dermatit Nedir ?

Seboreik dermatit çok yaygın bir cilt hastalığıdır fakat birçok kişi  bu cilt problemini fark etmez bile. Genel olarak, nüfusun yaklaşık % 4'ünde görüldüğünü biliyoruz ve kepek (kafa derisinin hafif seboreik dermatiti), neredeyse her 2 kişiden 1'inde görülen bir problemdir.  Ergenlik döneminden sonra herhangi bir zamanda yaşanabilir ve erkeklerde biraz daha yaygın biçimde görülebilir. Bebekler ayrıca, birkaç ay sonra genellikle temizlenen saç derisinde (beşik başlık) ve bez alanlarında kısa ömürlü bir seboreik dermatit yaşanabilir.


Seboreik dermatitin deride yaşayan Malassezia adında ki zararsız bir mayanın aşırı büyümesi veya cildin bağışıklık sistemi tarafından bu mayaya aşırı tepki verilmesiyle tetiklendiği düşünülmektedir. Bunlar parküle yol açan mayalar veya gıdalarda bulunan mayalar gibi değildir.

Seboreik dermatit genellikle altta yatan herhangi bir hastalığa bağlı değildir, ancak HIV enfeksiyonu olan insanlarda inatçı ve ağır olabilir ve Parkinson hastalığı olanlarda da sık görülür.

Yorgunluk ve stres bazen seboreik dermatit parlaması tetikleyebilir. Soğuk havalarda sıcak havaya göre daha sık görülür ve diyetle ilgili değildir.




Seboreik Dermatit Bulaşıcı Mı


Seboreik dermatit asla bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Seboreik dermatit, çoğunlukla kuru cilt tipi olanlarda kepekle, yağlı derilere kızarık derilere kadar değişen belirtilerin görülebildiği kafa derisinde karşılaşılabilir. Hastalar ayrıca yüz, üst göğüs ve sırt gibi vücudun diğer yağlı bölgelerinde seboreik dermatit problemi ortaya çıkabilir.

Seboreik Dermatit Belirtileri



Seboreik dermatite tam olarak neyin neden olduğunu bilmiyoruz. Aşağıda saydığımız nedenlerden biri ve ya bir kaçı seboreik dermatit yaşayan kişilerde bulunuyor onu biliyoruz. 

  • Stres
  • Genlerin
  • Normalde ciltte yaşayan bir maya
  • Bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar
  • Soğuk, kuru hava
  • Bir gelmiyor alerji veya kirli olması.

Seboreik Dermatite Ne İyi Gelir


Kafa derisinde seboreik dermatit olan yetişkinler , bu kilit bileşenlerden birini içeren reçetesiz bir kepek şampuanı kullanabilir:

  • Kömür katranı
  • Ketokonazol
  • Salisilik asit
  • Selenyum sülfit
  • Çinko pirit



Seboreik Dermatit Tedavisi


Tedavi, durumunuzun ciddiyetine bağlı olabilir. Herkes ilaçlara farklı tepkiler veriyor, bu yüzden sizin için doğru çözümü bulmak birkaç deneme yapmak gerekebilir Bazı insanlar için kepek kendi kendini gidebilir. Tezgah Üstü (OTC) şampuanları ve ilaçları dökülmeyi iyileştirmek ve kaşıntıyı yatıştırmak için genellikle yeterlidir. Değilse, doktorunuza reçeteli ürünler hakkında sorular sorun.

Bebeklerde, beşik kapağı her zaman tedavi gerektirmez. Genellikle seboreik dermatit çocuklar 1 yaşına girmeden önce kendiliğinden geçer. Bu arada, hafif bir bebek şampuanı kullanın. Çok yumuşak bir fırça kullanarak kafa derisine hafifçe masaj yapın. Nazik olun - cildi yaralamak enfeksiyona yol açabilir. Bebeğinizin kafa derisi ile ilgili endişeleriniz varsa, çocuk doktorlarına bakın.



KAYNAKLAR

http://www.skinstore.com/blog/beauty-center/understanding-seborrheic-dermatitis/

http://www.belgraviacentre.com/blog/seborrhoeic-dermatitis-can-it-cause-hair-loss/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder