12 Ocak 2017 Perşembe

Hidroflorik Asit

Hidroflorik Asit

Hidrojen florür , alüminyum ve kloroflorokarbon üretiminde , cama şekil vermede ve kimya endüstrisinde kullanılır. Gaz halinde hidrojen floride akut (kısa süreli) soluma , insanlarda ciddi tahriş ve akciğer ödemi dahil olmak üzere ciddi solunum hasarına neden olabilir. İnsanlarda göze veya cilde maruz kalmanın ardından ciddi oküler tahriş ve deri yanıkları yaşanabilir. Yazımda hidroflorik asit nedir, cilde dökülürse ne olur, hidroflorik asit yanığı neden olur, nasıl geçer, hidroflorik asit nerelerde kullanılır, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Hidroflorik Asit (HF) 

 

Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin elde ederken, sentetik kriyolit (Na3AlF6) imalatında kullanılan bir kimyasaldır. Bu temel kullanımların dışında hidroflorik asit camların üzerine şekiller oluşturmak için kullanılmaktadır. Camların üzerinde şekiller oluşturmak için, önce cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanmalıdır. Sonra parafinin üzerine bir çelik kalem ile istenen şekil ortaya konabilir. Bu çizgilere hidrojen florür gazı veya çözeltisi tatbik edilir. Camda var olan parafin temizlendikten sonra camda yalnız sabit şekiller kalır. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılmaktadır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan kaynaklı, cam şişelerde saklanamazlar. Berrak sıvı bir yapısı vardır, HF olarak bilinir.

Hidroflorik Asit Kullanımı





Hidroflorik asit kullanımında oldukça dikkat edilmesi gerekir. Solunması ciddi zehirlenmelere neden olurken, cilt ile teması, derin yanıklara yol açmaktadır. Susuz hidrojen florür ve hidroflorik asit ile yalnız çeker ocak içinde çalışılmalı, eldiven, ayrıca koruyucu gözlük veya yüz maskesi gibi koruyucu önlemler atlanmamalıdır. 


Hidroflorik Asit Kullanım Alanları




Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin meydana getirirken de kullanılır. Ayrıca kullanım alanları; aluminyum ve uranyum'un saf hale getirilmesi, çamaşır ürünlerinden pasın temizlenmesi, yağ endüstrisinde katalizör gibi konular da bulunmaktadır. Silikat bileşiklerini çözme yeteneği nedeniyle, sık sık kaya örneklerini eritmek amacıyla mineral ve kaya analiz prosesinde kullanılmaktadır.

Hidrojen florür suda hızlıca kolayca çözünür. Suyun içinde var olan çözeltisine Hidroflorik asit ya da florür asidi adı verilmektedir. Teknik anlamda kullanılan hidroflorik asit % 40 lık olur, yoğunluğu ise % 1,13 g / cm3 dür. Hidrojen florür saf sıvı haldeyken yalıtkan özelliktedir. Ancak suda çözündüğün zaman iyonize hale geçer, elektriği ileten özelliğe kavuşur. Yüksek sıcaklıkta ise, kararlı bir moleküler yapıdadır. Moleküller düşük sıcaklıkta asosiye olur yani birbirine bağlanmaktadır. Bunlar HF6, HF7, HF8 gibi gruplar meydana getirir.

 Bu moleküller arasında meydana gelen hidrojen köprüleri sayesinde olur. Bunun etkisiyle hidrojen florür başka halojenürlere göre daha geç kaynamaktadır. HF kimyasal formülüyle gösterilen hidrojen florür zayıf bir asit olmasının yanında, etkileri bakımından oldukça güçlüdür. İnsan bedeniyle temas ettiğin zaman can acıtmaz fakat, cilt tarafından emilir ve kemik erimesine yol açar. Endüstride hidrojen florür çoğunlukla kalsiyum florür ile sülfürik asidin işlem görmesiyle elde edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder