12 Ocak 2017 Perşembe

Glutamin

Glutamin Ne İşe Yarar
Glutamin proteinin yapı taşlarından biridir. Vücut için önemli bir aminoasittir ve bağışıklık sistemine oldukça iyi gelmektedir. Maddelerin kanda akışında, zararlı virüs ve bakterilerle savaşmak noktasında oldukça etkilidir. Ayrıca spor sonrası beslenme supplementleri sürekli şekilde bu amino asidi karşımıza çıkmaktadır.

Yazımda glutamin nedir, ne işe yarar, nasıl tedarik edilir gibi sorulara cevaplar aradım. 

Glutamin Nedir?

Glütamin, amonyağı temizleme de etkili ve birçok işlevi bulunmaktadır. Ayrıca hücre gelişiminde ve doku onarımı noktasında kullanılmak üzere dokular arasında nitrojen taşma işini görmektedir. Protein kırılmasından meydana gelen bütün nitrojenin yüzde 30-35 kadarının glütamin biçiminde taşındığı bilinmektedir.



Glutamin Ne İşe Yarar


Bağışıklılık sisteminde var olan hücreler yakıt anlamında glutamini kullanmaktadırlar. Hastalandığınız ya da sakatlandığınız da bağışıklık sisteminiz görevini yerine getirir ve hasarı tedavi etmek için çalışır. Bunun sonucunda da glutamin ihtiyacı açığa çıkar. Kanda yeterli glutamin bulunmadığı durumlarda akyuvarlar yeterli şekilde bölünme gerçekleştiremez.

Glütamin, glütamatı yeniden sentezlemek için de kırılabilir. Bu da glütamini mühim bir amonyak ve nitrojen kaynağı hâline getirir.Vücudunuzun dahili glütamininin yaklaşık yüzde 70’i, glütamin kullanımının baskın alanları olan ince bağırsağa, böbreklere ve akyuvarlara taşındıkları iskelet kasta üretilir. Amino asitin dahili seviyeleri birçok unsura bağlıdır. 


Glutamin Ne Zaman Kullanılmalı


Yorucu egzersizler, hastalık, rahatsızlık, açlık ya da oruç, hızlı büyüme veya gelişim ve diğer aşırı psikolojik baskı/stres durumları gibi hamilelik ve emzirme de aşikâr biçimde vücuttaki glütamin stoğunu tüketir. Bu sayılan durumlar, glütamin alımını artırmanın veya takviyesini düşünmenin uygun olacağı durumlardır.

Pürin ve pirimidin sentezi ve amino gruplarının plazmada taşınmasında rol oynar. Böbrek tübülüs hücresinde serbest amonyak oluşturur. Bu reaksiyon glutaminaz tarafından katalizlenir ve asit-baz düzenlenmesinde yer alır. Metabolik asidozda glutaminden amonyum oluşumu artar, alkalozda azalır. Glutamin, aminoşeker sentezinde amino grubu vericisi olarak yer alır.


Kimyasal Yapısı


Rengsiz kiristal bir madde olan Glutamin Alkol, Benzen, ve Kloroform’un içinde çözülmez. Ayrıca su içinde (100 g/l bei 40 °C) pek iyi bir şekilde çözülmez.

Molekül bir tam olarak ele alındığında, yüklü değildir. Bu yüzden elektiriksel alanda zivitter iyonları dolaşamazlar. Tam olarak söylemek gerekirse izo elektiriksel noktada (belirli bir pH-değerinde) çok düşükte olsa su içinde çözülebilmektedir. Glutaminin izo elektiriksel noktası 5,65’dir.

Kimyasal formülü C5H10N2O3
Molekül ağırlığı 146,15 g·mol−1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder